Workshops

Via het Congres van de Mentale krachtpatsers ontmoeten zorgprofessionals, zorgaanbieders en samenwerkingspartners in verschillende functies elkaar voor inspiratie, kennisuitwisseling en discussie over verschillende thema’s. Het congresprogramma biedt 2 rondes met diverse workshops waar deelnemers uit kunnen kiezen.

Workshopsessies
De thema’s van de workshops lopen uiteen: van preventie/gezonde leefstijl, inclusie en sociale verbinding, zorg en veiligheid, HR-casuïstiek tot aan zorgfinanciering, innovatie en digitalisering, clientcommunicatie en arbeidsmarkt. In de komende maanden volgt meer informatie over het aanbod van de workshops en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Enkele voorbeelden van de workshops (klik op de titel voor toelichting):

  • Oordeelloos vragen stellen
    Clean language is een communicatiemethodiek om oordeelloos vragen te stellen en zo ruimte te geven aan het eigen verhaal en de ontwikkeling van een ander. Tijdens deze sessie leer je een aantal clean-basisvragen gebruiken in je dagelijks werk. Uit ervaring van specialisten en verpleegkundigen die Clean Language gebruiken blijkt dat dit behandelgesprekken korter, effectiever en plezieriger maakt.
  • De Groene en Gezonde ggz
    Patrick Dekkers, orthopedisch chirurg en voorzitter Caring Doctors, neemt deelnemers mee in het waarom achter gezonde en duurzame voeding in de gezondheidszorg en het belang van het verminderen van voedselverspilling. Dit belicht hij vanuit zijn ervaring als scheepsarts bij Seashepherd en als arts in het ziekenhuis. Deelnemers gaan daarna aan de slag. Hoe kun jij als medewerker/cliënt een bijdrage leveren aan een gezonder en duurzamer voedingspatroon van patiënten en collega’s? Wat heb je daarbij nodig?
  • Preventie doe je samen
    Mentale problemen gaan vaak gepaard met problematisch middelengebruik of verslaving. Op tijd signaleren van problemen is daarom van groot belang om erger te voorkomen. Zorgaanbieders Mediant en Tactus hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen binnen het voortgezet onderwijs een laagdrempelige inloop voor jongeren met mentale problemen en/of problemen met middelen. Een bijzondere samenwerking tussen de ggz en de verslavingszorg; het gelijktijdig aanpakken van mentale problemen en verslaving is op veel plekken apart georganiseerd.
  • Val je terug of mag je struikelen
    Vertoning van de documentaire ‘Toon W is hersteld’ en daarna gaan deelnemers in gesprek met Toon Walraven. De film vertelt het verhaal van Toon Walraven: opgroeiend in het criminele milieu en daar belandde hij ook in. Uiteindelijk kwam hij in de gevangenis en daarna in de forensische zorg terecht en na veel vallen en opstaan heeft hij nu zijn leven weer opgebouwd. Walraven werkt als ervaringsdeskundige in de ggz, heeft een boek geschreven en deze film gemaakt, die met een internationale prijs is ontvangen.